Kursprogram: Lönsamt företagande

 

Öka lönsamheten

med rätt inställning och rätt verktyg

Som företagare vill du att verksamheten ska gå runt, men det självklara målet är förstås vinst. För att uppnå det behöver du inte skapa och utveckla något som är helt unikt, men däremot vara öppen för nya möjligheter och ha en tydlig plan för hur lönsamheten ska förbättras. Det handlar i grund och botten om att ställa rätt frågor och att använda rätt verktyg.

→ Skäddasytt för plåtslageri och ventilation

→ Konkreta verktyg för ökad lönsamhet 

→ Uppföljning efter avslutad kurs 

Kursens mål och innehåll

Målsättning

Målsättningen med denna kurs är att hjälpa dig att få ett samlat grepp om din verksamhet. Att sortera upp problemen och behandla dem i rätt ordning. Du får hjälp med att ta fram en handlingsplan och praktiska rutiner, att överbrygga avståndet från där du befinner dig nu till de mål du vill nå.

Kursinnehåll

  • Möjligheter – att lära sig något nytt är att öppna dörrar för nya möjligheter.
  • Hur ser vår affärsidé ut?
  • Bra och dåligt i företaget – en genomgång av ditt företag med hjälp av checklistor.
  • Vad tjänar vi pengar på?
  • Handlingsprogram – vilka åtgärder krävs för att förbättra lönsamheten?
  • Uppföljning – en förutsättning för att utveckla och skapa lärande i företaget.
  • Vägledning för framtiden ­– att gå från att Höra till att verkligen Göra!

 

Genomförande

Kursen omfattar såväl föreläsningar och praktiska övningar som samtal och diskussioner. Allt genomförs med öppenhet, högt i tak och med målsättningen att varje deltagande företag ska förbättra sin lönsamhet. 

Föreläsare

Patrik Calén, diplomerad professionell coach, NLP Trainer, förändringsledare och kalkylator.

Thomas Andersson, anlitad föreläsare i affärsmanaskap, strategi, struktur och förändring med målsättningen att förbättra företagets lönsamhet.

Kursens omfattning

2 intensiva heldagar

Plats

Stockholm

Språk

Svenska

Såhär tyckte vi om Lönsamt företagande

Niclas Larsson
Wosab Plåt AB, Stenungsund

15 anställda

”Jag skulle dessutom uppmana till att anmäla hela ledningsgruppen i företaget”

Varför anmälde du dig till kursen?
– Patrik Calén på Plåt & Ventföretagen tog kontakt med oss tidigt och ställde en del frågor kring ämnet. Jag tror inte att förbundet redan då visste att det skulle utmynna i ett kursprogram men när så blev fallet så blev jag förstås nyfiken.

Infriade kursen dina förväntningar?
– Den var helt klart bättre än vad jag hoppades den skulle vara. Tack vare att så många företag deltog så ställdes många intressanta frågor i ämnen som berör de flesta av oss.

Vilka delar tror du att ditt företag kan ha mest nytta av?
– Jag tycker framförallt att den fungerade som en väckarklocka som påminde om många saker man kanske inte reflekterar över annars. Det var lite som att lägga sig på psykologsoffan och tvingas erkänna vad man som företag är mindre bra på. Till exempel försäljning och marknadsföring, områden där vi kan bli bättre om vi jobbar fokuserat. Det är viktigt att identifiera områden där det finns utrymme för förbättringar.

 Skulle du rekommendera kursen till andra företag i branschen?
– Helt klart! Och jag skulle dessutom uppmana till att anmäla hela ledningsgruppen i företaget. Då skulle man få ut ännu mer och det skulle bädda för intressanta diskussioner på hemmaplan när man är tillbaka i vardagen.

Kristian Nilsson,
EoB Plåt i Råå AB, Helsingborg

16 anställda

”Systemet med checklistor gjorde att jag upptäckte saker med vår verksamhet som jag inte tänkt på tidigare”

Varför anmälde du dig till kursen?
– Det lät intressant. Eller, klart att det är intressant att hitta sätt att tjäna mer pengar. Vi försöker hela tiden hitta förbättringsområden men det är alltid bra med ny ”input”. Och det uppkommer många bra idéer när man träffar branschkollegor och duktiga kursledare.

Infriade kursen dina förväntningar?
– Helt klart! Systemet med checklistor gjorde att jag upptäckte saker med vår verksamhet som jag inte tänkt på tidigare.

Vilka delar tror du att ditt företag kan ha mest nytta av?
– Framförallt var kursen ett uppvaknande. Jag hittade några kritiska punkter som jag inte var medveten om och har börjat dra i de trådarna nu. Jag tycker att det var flera grejer i kursen som vi kommer ha nytta av framöver.

Skulle du rekommendera kursen till andra företag i branschen?
– Definitivt. Det brukar ju inte vara så positivt att hitta fel i vanliga fall men här kändes det bara bra att bli medveten om att många saker går att göra betydligt bättre. Jag rekommenderar verkligen kursen.

Johan Jägervall
Jägervalls Bleck & Plåt AB, Västerås

4 anställda

”Jag har fått en ny syn på omkostnaderna, att de inte är statiska utan att det finns mycket att tjäna på att följa upp alla siffror” 

Varför anmälde du dig till kursen?
– Det lät så klart intressant att bli en lönsam företagare. Haha. Nej, det handlade väl om att jag ville fördjupa mitt kunnande. Lära mig mer om hur man kan arbeta för att bli lönsammare.

Infriade kursen dina förväntningar?
– Ja det tycker jag. Det är alltid intressant att träffa andra företag i branschen, i ett sådant här sammanhang är vi inte konkurrenter utan kan lära av varandra. Vi har ju många gemensamma dilemman att diskutera och hitta nya infallsvinklar på.

 Vilka delar tror du att ditt företag kan ha mest nytta av?
– Vikten av att göra ordentliga projektuppföljningar. Kanske räknar man ofta med lite för generella siffror, till exempel att personalkostnaden är konstant över varje period. Jag har fått en ny syn på omkostnaderna, att de inte är statiska utan att det finns mycket att tjäna på att följa upp alla siffror och hitta områden där man kan jobba lite smartare och bättre.

 Skulle du rekommendera kursen till andra företag i branschen?
– Ja, den kan vara till nytta för många. Det är jag säker på. Målet är ju att skaffa sig en bättre överblick när det gäller företaget. Några procent här och där kan göra stor skillnad på sista raden.